Centrul de sănătate – Medicale

Sănătate și stare de bine prin fizioterapie și kinetoterapie,

la Centrul de Sănătate Vața Băi!

În urma evaluării medicale efectuate de către medicul de Recuperare-Balneologie din Centrul de Sănătate Vața Băi, pacienții care au trimitere pentru recuperare, de la medicul de familie sau de la medicul de specialitate, pot beneficia de proceduri de fizioterapie și kinetoterapie.

Program consultații medicale:

vineri 14:00 – 20:00; sămbătă 09:00 – 14:00

Programări la numărul de telefon: 0729 427 155

Tarife pentru proceduri medicale efectuate în Baza de tratament

Nr.crtTIP PROCEDURĂDURATĂTARIF (LEI)
 Consultație medicală20 min150
 Consultație de control10 min50
 Masaj terapeutic10 min35
 Parafină20 min30
 Băi galvanice15 min30
 Duș subacval15 min50
 Kinetoterapie30 min50
 Hidrokinetoterapie30 min50
 Baie la vană cu plante medicinale20 min50
 Curent interferențial, diadinamic, galvanic, Trabert, curenti cu impulsuri rectangulare, curent exponențial, TENS, electrostimulare10-20 min20
 Ultrasunet3-10 min25
 Laser3-5 min25
 Unde scurte10 min20
 Termoterapie pe infraroșu10-15 min20
 Magnetodiaflux (MDF)15 min25
 Drenaj limfatic20 min50
 Aerosoloterapie cu substanțe medicamentoase10 min25
 Kinetoterapie respiratorie30 min50
 Kinetoterapie individuală30 min80
 Baie la vană cu apă termală și sare de Bazna30 min75

Hidrokinetoterapia este o metodă de tratament prin care exercițiile fizice din programul de kinetoterapie se realizează în mediul acvatic. Indicațiile hidrokinetoterapiei: afecțiuni reumatismale degenerative, stări posttraumatice și postoperatorii, fibromialgie, tulburări ale circulației periferice.

Băile galvanice utilizează apa și efectul termic al apei alături de curentul continuu, având asupra zonelor afectate un efect antialgic, vasodilatator, biotrofic și de stimulare neuro-musculară. Indicațiile băilor galvanice: neuropatii, tulburări de sensibilitate, insuficiență circulatorie, pareze, sindromul „picioarelor neliniștite”. Dușul subacval este o procedură de hidroterapie cu efect tonifiant, miorelaxant, vasodilatator.  Indicațiile dușului subacval: stări de suprasolicitare neuro-psihică, insomnie, fibromialgii, mialgii, nevralgii. Baia la vană cu plante este o procedură atât de relaxare cât și una terapeutică, efect datorat proprietăților vindecătoare ale plantelor medicinale, plante culese cu grijă din natură. Indicațiile băilor la vană cu plante: stări de suprasolicitare, insomnii, stări de convalescență după afecțiuni respiratorii, ortopedice, etroanexite, dermatite.

Electroterapie – Curenți de joasă, înaltă și medie frecvență (TENS, curent exponențial, Curent interferențial, unde scurte, laser, ultrasunet). Electroterapia de medie frecvență este utilizată în recuperarea medicală pentru efectul său decontracturant, musculotrofic și antialgic. Indicațiile electroterapiei de medie frecvență ( curentul interferențial): dureri de natură discogenă și vertebrogenă, afecțiuni articulare cu diferite localizări, anexite și metroanexite. Electroterapia de joasă frecvență este utilizată în stimularea musculaturii parțial sau total denervate, în stări dureroase acute, având un puternic efect antialgic, hiperemiant și dinamogen. Indicațiile electroterapiei de joasă frecvență: hipotonii musculare, pareze de nerv periferici, spasticitate, dureri „fantomă” în membrele amputate, stări dureroase posttraumatice.

Terapia cu laser este o procedură non-invazivă care utilizează fascicule intense de lumină, ajutând la reducerea durerilor și este utilizată pe scară largă în recuperarea medicală. Recunoscută pentru efectele antiinflamatoare, analgezice, biostimulante și trofice la nivelul țesuturilor, se folosește cu success ca alternativă de tratament pentru pacienții care nu au răspuns la alte terapii convenționale. Indicațiile laserterapiei: tendinite, entezite, rupturi musculare, periatrite, artroze.

Termoterapia prin aplicarea parafinei pe o anumită regiune a corpului este terapia prin căldură, care provoacă încălzirea profundă și uniformă a țesuturilor. Este o procedură des întâlnită și cu vechime în ceea ce privește procesul de recuperare medicală. Combinată cu alte proceduri, grabeste procesul de recuperare. Parafina înmagazinează căldură și o cedează lent organismului, pe masură ce se răcește. Efectul local este cel de stimulare, urmat de un răspuns de vasodilatație periferică. Are efect sedativ, antialgic, decontracturant și are următoarele indicații: afecțiuni reumatismale cronice, artroze cu diferite localizări, mialgii și contracturi musculare dureroase.

Termoterapia cu infraroșu este neinvazivă pentru organism, având rezultate pozitive semnificative pentru sănătatea organismului. Acest tratament se realizează prin intermediul unei lămpi. Sub lampă se expune segmentul corpului indicat, terapia fiind una plăcută, cu senzație de încălzire ușoară a zonei. Indicațiile terapiei cu infraroșu: afecțiuni circulatorii periferice, afecțiuni inflamatorii cronice, afecțiuni complexe dureroase, afecțiuni dermatologice ( inclusiv plăgi și ulcerații), afecțiuni respiratorii, boli profesionale care derivă din lipsa expunerii la radiația solară ( mineri, scafandri profesioniști), patologie reumatismală degenerativă.

Masajul are o acțiune benefică asupra organismului uman, fiind indicat în reducerea stresului, a oboselii fizice și psihice de zi cu zi, în creșterea imunității, în prevenirea afecțiunilor cu caracter profesional și în recuperare. Masajul îmbunătățește circulația sanguină și limfatică, îndepărtează toxinele, ajută la detensionarea muschilor contractați, echilibrează sistemul nervos, influențează activitatea organelor interne și are rol în accelerarea metabolismului. 

Magnetoterapia are multiple și diverse aplicații în medicina fizică și de recuperare, însă de departe cel mai important efect este cel sedativ asupra sistemului nervos central. Magnetodiaflux, magnetoterapia, sau terapia cu magneți, reprezintă o metodă de tratament a unor afecțiuni inflamatorii (dureri articulare, reumatism etc.) și de reducere a durerii asociate, prin acțiunea unui câmp magnetic pulsatil sau static asupra diferitelor părți ale corpului. Magneții penetrează adânc țesuturile și creează un câmp magnetic care energizează, alcalinizează și oxigenizează, îmbunătățind funcția sistemului imunitar și capacitățile de vindecare ale organismului. MDF este indicat în stări de hiperexcitabilitate nervoasă, insomnii, afecțiuni cardiovasculare, stări post fractură în perioada de consolidare, iar energia magnetică are un efect benefic asupra circulației sângelui, fluxului limfatic, producerii de hormoni, nervilor și mușchilor.

Kinetoterapia la sală reprezintă terapia prin mișcare și prin exerciții fizice specifice. Kinetoterapia are ca scop redobândirea unei funcții pierdute și maximizarea potențialului motric de la nivelul segmentului afectat. Indicațiile kinetoterapiei: afecțiuni neurologice centrale și periferice, afecțiuni ortopedice posttraumatice și postoperatorii, afecțiuni în sfera genito-urinară, afecțiuni cardiovasculare subacute și cronice.

Drenajul limfatic se realizează cu ajutorul unui sistem modern, un presor format dintr-un costum pentru picioare și abdomen, care se conectează la un aparat și reprezintă o tehnică de masaj blândă, cu efect relaxant. Prin presiunea exercitată asupra țesuturilor este pusă în mișcare limfa din interiorul vaselor limfatice. De asemenea are efect benefic și asupra circulației venoase periferie. Indicațiile drenajului limfatic: senzația de „picioare grele”, insuficiență venoasă cronică, polineuropatii, limfedem.

 Aerosoloterapia reprezintă metoda de administrare prin inhalare a unor substanțe medicamentoase sau aer sărat. Acestea sunt administrate sub forma unor particule lichide de mici dimensiuni. Beneficii în următoarele afecțiuni: astm bronșic, rinite cronice, BPOC, pneumopatii subacute și cronice.